Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Έγκριση από το Κογκρέσο ή προεδρική απόφαση για κτύπημα εναντίον του Ασάντ;

obama_boehner02-02september2013Νέα τροπή έλαβε η αμερικανική προετοιμασία για στρατιωτική επίθεση στη Συρία το Σαββατοκύριακο μετά την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να προηγηθεί σχετική έγκριση από το Κογκρέσο.

Όπως αναφέρουν ωστόσο οι Paul Kane και Ed O’Keefe σε άρθρο τους στην WASHINGTON POST με τίτλο «Syria resolution will be ‘a very tough sell’ in Congress, lawmakers say» οι Αμερικανοί Βουλευτές και Γερουσιαστές θεωρούν ασαφή την πρόταση ανάληψης στρατιωτικής δράσης που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος και ζητούν την αναμόρφωσή της με τρόπο που να καθορίζει επακριβώς το είδος της στρατιωτικής δράσης που θα αναληφθεί και τη διάρκειά της. Ακόμη ωστόσο και εάν κατατεθεί μια νέα αναθεωρημένη πρόταση θεωρείται δύσκολη η υπερψήφισή της από την Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.


Χθες πενταμελής ομάδα ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας παρείχε σε ομάδα βουλευτών διαβαθμισμένα στοιχεία για την χρήση χημικών όπλων από τη Συρία. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διαθέτουν χρόνο λιγότερο των δύο εβδομάδων για να πετύχουν την έγκριση της πρότασης από τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν επισήμως από τις θερινές διακοπές τους στις 9 Σεπτεμβρίου αρχίζοντας αμέσως την διαδικασία ψήφισης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζών Κέρρι, προέβλεψε την έγκριση της απόφασης από το Κογκρέσο, στις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές που εμφανίστηκε χθες.

Οι Αμερικανοί Βουλευτές και Γερουσιαστές δεν φαίνεται να αμφισβητούν τα στοιχεία που παρουσίασε η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με τον τρόπο αντίδρασή της, όπως πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια περιορισμένη, αποτρεπτικού χαρακτήρα, επίθεση κατά της Συρίας, καθώς το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να εμπλέξει περισσότερο τις ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν ωστόσο φωνές που ζητούν εντονότερη εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλες που ζητούν να αποσαφηνιστεί η μη χρήση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων.


Η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε χθες μια εκστρατεία πειθούς προς τα μέλη του Κογκρέσου σχετικά με την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, η οποία είναι εκτός από νομιμοποιημένη και υποστηρικτική προς τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, υποστηρίζουν οι Joe Sobczyk και Margaret Talev σε άρθρο τους στο BLOOMBERG με τίτλο «Obama on Week-Long Drive to Get Congress Behind Him».

Απεικονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Ομπάμα, τα μέλη του Κογκρέσου εξέφραζαν χθες, μετά το πέρας της διαβαθμισμένης ενημέρωσής τους, τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την οπτική και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Λευκός Οίκος θα ακολουθήσει την ίδια τακτική προς τα δύο κόμματα του Κογκρέσου (Ρεπουμπλικάνους-Δημοκρατικούς) υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει στρατιωτικό χτύπημα κατά του Άσσαντ τότε θα απολεσθεί η όποια αποτρεπτική συνέπεια σε όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για την χρήση χημικών όπλων, ενώ θα ενθαρρύνονταν το Ιράν και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες της Μέσης Ανατολής, όπως η Χεζμπολλάχ, οι οποίες θα θεωρούσαν ότι δεν επιφέρουν συνέπειες πράξης τέτοιας μορφής.


Η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να θέσει υπό την έγκριση του Κογκρέσου μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία έχει προκαλέσει την απογοήτευση των συμμάχων και επικρίσεις για απώλεια της αξιοπιστίας των ΗΠΑ υποστηρίζει η Nicole Gaouette σε άρθρο της στο BLOOMBERG με τίτλο «Obama’s Decision Stirs Doubts About America’s Resolve».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά τα συριακά ΜΜΕ αναφέρονταν χθες με θριαμβευτικό τόνο στη «ιστορική αμερικανική υπαναχώρηση». Μολονότι ωστόσο η αναβολή της αμερικανικής επίθεσης θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία των ΗΠΑ, διάφοροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι σύμβουλοί του διαθέτουν τώρα περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της επίθεσης όπως και για να μελετήσουν και να προετοιμασθούν για τις συνέπειές της, όπως το αναμενόμενο τεράστιο κύμα προσφύγων κυρίως προς τις γειτονικές σύμμαχες χώρες.