Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα; Ιδού η απορία!

Πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα; Ιδού η απορία!Τη στιγμή που στην κυβέρνηση χαμογελούν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 8μηνου του 2013 φαίνεται να προκύπτει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην ΤτΕ προβληματίζονται γιατί σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία για το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου παρουσιάζεται πρωτογενές έλλειμμα! 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.


Με τους αριθμούς αυτούς δεν φαίνεται να συμφωνεί η Τράπεζα της Ελλάδος που παρουσίασε τα δικά της στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 3,2 δισ, ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζε πως ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.441 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12.484 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.922 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.414 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.496 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.943 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.956 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.964 εκατ. ευρώ, 1.157 εκατ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).

Τι υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου παρουσιάζεται πρωτογενές έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 236 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,7 δισ. ευρώ που είχε καταγράψει η Κεντρική Τράπεζα τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 9,041 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,371 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υποχώρησαν σε 28,7 δισ. ευρώ από 30,593 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τι απαντά το υπουργείου Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως τα στοιχεία τους με αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ουσιαστικά τα ίδια και για τη διαφορά του αποτελέσματος που προκύπτει στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται οι δαπάνες ύψους περίπου 4.632 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και γι' αυτό προκύπτει έλλειμμα. 

Όμως, όπως τονίζεται, το ποσό αυτό των 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και γι' αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στις υποσημειώσεις της και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στο Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυξημένες κατά 4,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως κάνει κάθε μήνα από τις αρχές της χρονιάς. Οι δαπάνες όμως αυτές εξισορροπούνται από την ισόποση μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. 

Μείωση η οποία όμως δεν εμφανίζεται στον τρόπο που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει τα στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίθετα η παρουσίαση του συνόλου των στοιχείων της οικονομίας, δηλαδή της Γενικής Κυβέρνησης και όχι μόνο της Κεντρικής Διοίκησης, που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την πραγματικότητα: δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Αφού πληρωμές και μείωση υποχρεώσεων εξισορροπούνται.

Επίσης, τα έσοδα που περιλαμβάνονται στο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μειωμένα κατά 1,5 δισ. ευρώ και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τη απόδοση των ελληνικών ομολόγων που μας αποδίδουν οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (Securities Market Programme – SMP). 

Τα οποία είναι μεν έσοδα του Προϋπολογισμού, αλλά δεν μετρούν για τους στόχους του προγράμματος, όπως άλλωστε επισημαίνει και το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ποτέ δεν παρουσιάζει το σύνολο των στοιχείων της Οικονομίας, δηλαδή τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, όπως κάνει το υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζει μόνο τα στοιχεία της Κεντρικής Διοίκησης.

Τσακαλώτος: "Οφθαλμαπάτη" το πρωτογενές πλεόνασμα

«Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής» , υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΚΕΕ Οικονομικών του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Το Υπουργείο κερδίζει:

- 683 εκατ. ευρώ από τη μη επιστροφή φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις

- 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ). Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του ΠΔΕ, δηλαδή, οι δημόσιες επενδύσεις είναι μικρότερες κατά 1,3 δις ευρώ έναντι του στόχου. Μόνο από τη χειραγώγηση του ΠΔΕ, το Υπ. Οικονομικών κερδίζει συνολικά 2,1 δις ευρώ.

- 2 δις ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες, γεγονός που έχει φέρει τη λειτουργία του κράτους σε οριακό σημείο.

Το Υπ. Οικονομικών, δεν έμεινε όμως σε αυτά. Προχώρησε και στην εγγραφή ποσού 1,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό από την επιστροφή των εσόδων των Κεντρικών Τραπεζών. 

Φαίνεται ότι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει διαβάσει το Μνημόνιο. Διότι στο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «μεταβιβάσεις που συνδέονται με την απόφαση του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012 σε σχέση με το εισόδημα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ … δεν θα πρέπει να μειώνουν την απαιτούμενη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν θα υπολογίζονται στην αξιολόγηση αυτών των στόχων.» (σελ. 7, Μνημόνιο στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής).

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συνεχώς εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «μικροψυχία», καθώς δεν αναγνωρίζει την επιτυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνο που η κυβέρνηση δεν αναζητά ουσιαστικό διάλογο για τα δημοσιονομικά, αλλά μόνο επαίνους. Αν ήθελε το πρώτο, δεν θα θόλωνε την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών και δεν θα μετέθετε τα προβλήματα στο μέλλον, συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική της μείωσης των επενδυτικών δαπανών και τη μη επιστροφής φόρων».

epikaira.gr