Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Τιμωρία Ασαντ προαναγγέλλει ο Μπαν κι Μουν "κεκλεισμένων τω θυρών"

BankiMoonNEA01Σκληρότατη επίθεση εναντίον του προέδρου της Συρίας εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Ασαντ είναι ένοχος για πολλά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Ο κ. Μπαν κι Μουν μιλούσε σε κεκλεισμένων των θυρών Διεθνές Φόρουμ Γυναικών, και η ομιλία του μεταδιδόταν από το εσωτερικό κύκλωμα τηλεόρασης των Ηνωμένων Εθνών χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.  Ετσι οι δημοσιογράφοι άκουσαν τον γενικό γραμματέα να λέει ότι “δεν μπορώ να το δηλώσω δημόσια, αλλά οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θα επιβεβαιώσουν με συντριπτικό τρόπο ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία”. Είπε επίσης ότι θα υπάρξει τιμωρία των υπευθύνων και επειδή χρησιμοποίησε τη φράση εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, αυτό σημαίνει παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Είναι σημαντικό ότι ο επικεφαλής των επιθεωρητών αποφάσισε να μην κατονομάσει τον υπέυθυνο της χημικής επίθεσης, που έγινε την 21η Αυγούστου και προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Η έκθεσή του είναι σχεδόν έτοιμη. Η προκαταρκτική έκθεση, που δεν είναι τελική, διέρρευσε από τη Γαλλική Μόνιμη Αντιπροσωπεία σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Εθνη. Η τελική έκθεση είναι στο στάδιο της λεπτομερειακής ανάλυσης των αποτελεσμάτων, άρα το κείμενο που διάβασε ο Μπαν κι Μουν δεν είναι το τελικό.

Η δήλωση του γενικού γραμματέα, που έγινε υπό καθεστώς μη δημοσίευσης, αναμένεται να εξοργίσει τη ρωσική πλευρά η οποία ζήτησε την περασμένη Δευτέρα από τον Μπαν κι Μουν να κρατήσει ανεξάρτητη θέση στο θέμα της Συρίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στη Γενεύη, οι διαπραγματεύσεις κυλούν ομαλά και θα συνεχιστούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά έχει σημειωθεί εμπλοκή μετά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακοινώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση της στρατιωτικής τους ισχύος εναντίον της Συρίας.

Ο κ. Λαβρόφ φέρεται να είπε στον κ. Κέρι ότι είναι ένα σημείο που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Το Reuters μετέδωσε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι σίγουρη ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα θα επιβεβαιώνει ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, όμως είναι απίθανο να επιρρίπτει ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε βέβαιη ότι η έκθεση αυτή θα “επαναβεβαιώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία” και συγκεκριμένα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι από την επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.

http://mignatiou.com/