Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ και Βρετανία σπάνε όλους τους κωδικούς ασφαλείας στο διαδίκτυο!

ΗΠΑ και Βρετανία σπάνε όλους τους κωδικούς ασφαλείας στο διαδίκτυο!Οι «πιο εντατικές προσπάθειες» της NSA κατευθύνθηκαν για την κρυπτογράφηση τύπου Secure Sockets Layer, που προστατεύει χιλιάδες ιστότοπους που ξεκινούν με «https»...

Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να αποκωδικοποιήσουν όλα τα συστήματα κρυπτογράφησης στο διαδίκτυο που διασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα, όπως οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στηριζόμενα σε έγγραφα που παρέδωσε που ο Εντουαρντ Σνόουντεν.


Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και η βρετανική GCHQ, κατάφεραν να αποσπάσουν τα «κλειδιά» διαφόρων συστημάτων χάρη στους υπερυπολογιστές τους και στη συνεργασία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ίντερνετ, η οποία μερικές φορές επιτυγχάνεται ύστερα από δικαστικές εντολές, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες New York Times, Guardian και ProPublica.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά που προμήθευσε ο πρώην τεχνικός της NSA Σνόουντεν, το μυστικό αυτό πρόγραμμα, που ονομάζεται «Bullrun», επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση σχεδόν οτιδήποτε είναι κωδικοποιημένο στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για συνομιλίες, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, απόρρητους εμπορικούς ή ακόμη και ιατρικούς φακέλους.

«Σπάστε τους κώδικες» είναι η πρώτη αποστολή της NSA, της υπηρεσίας πληροφοριών αρμόδιας για τις ηλεκτρονικές υποκλοπές που ιδρύθηκε το 1952.

Οι New York Times και ProPublica αναφέρουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τούς ζήτησαν να μην δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές φοβούμενοι πως οι αποκαλύψεις τους μπορεί να οδηγήσουν οντότητες που αποτελούν στόχο των μυστικών υπηρεσιών να αλλάξουν μεθόδους κρυπτογράφησης ή τρόπο επικοινωνίας.

«Τα ΜΜΕ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία, αλλά αποφάσισαν να δημοσιεύσουν το άρθρο λόγω της βαρύτητας μιας δημόσιας συζήτησης σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης που αποδυναμώνουν τα εργαλεία των πιο ισχυρών οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών και άλλων» τονίζει η εφημερίδα New York Times.

«Αν αυτή η ικανότητα της αποκωδικοποίησης των ασφαλών επικοινωνιών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων, κινδυνεύει επίσης να έχει απρόβλεπτες συνέπειες αποδυναμώνοντας την ασφάλεια των επικοινωνιών» προσθέτει η εφημερίδα.

«Ο κίνδυνος όταν δημιουργείτε μια μυστική είσοδο στα συστήματα είναι να μην είστε ο μόνος που την χρησιμοποιείτε» εξηγεί ο Μάθιου Γκριν, ερευνητής στην κρυπτογράφηση, τον οποίο επικαλούνται οι Times.