Πολλά θα ακουστούν, ιδιαίτερα από τουρκικής πλευράς για την απώλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από την ιαπωνική πρωτεύουσα, το Τόκιο, παρά το γεγονός ότι τους είχε φιλοξενήσει ξανά το 1964.
Όποιος δεν θέλει να εθελοτυφλεί, θα αντιληφθεί αμέσως ότι το όραμα – σε επίπεδο μεγαλομανίας – του Τούρκου ισλαμιστή πρωθυπουργού για τη χώρα του που κορυφώνεται στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους το 2023, έχει αρχίσει να τρομάζει πολλούς και το κόστος της ασέβειας απέναντι στην υπερφίαλη διατάραξη παγκόσμιων ισορροπιών, έχει αρχίσει ήδη να καταβάλλεται, μια διαδικασία που δεν τελειώνει εδώ…
Πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει μέχρι το 2020 που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί, τους οποίους ο Ερντογάν ήθελε να τους φέρει στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντάς την το κέντρο του κόσμου για σημαντικό χρονικό διάστημα. Λίγο όμως η συμπεριφορά του στην ευρύτερη περιοχή, λίγο το αυταρχικό πρόσωπο στο εσωτερικό με τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ που συνοδεύτηκαν από κάθε λογής συνωμοσίες που έπεισαν το ισλαμικό ακροατήριο, δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο στην Κωνσταντινούπολη.
Πέραν όμως της αποκρουστικής αισθητικής που μεταδίδει το στιλ της διακυβέρνησης από την πλευρά των ισλαμιστών της Τουρκίας – οι κεμαλικοί δεν ήταν καλύτεροι, απλά τότε γνώριζες ότι τα πάντα τελούσαν υπό την επικυριαρχία του στρατεύματος, ενώ σήμερα οι ισλαμιστές παριστάνουν τους δημοκράτες – πολλαπλασιάζονται αυτοί που λοξοκοιτούν προς την Τουρκία ως το επόμενο θύμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μιλώντας για οικονομία με «πήλινα πόδια».
Εάν το κακό σενάριο για την οικονομία της Τουρκίας επαληθευθεί, παρότι θα αρχίσει πάλι η τόσο δημοφιλής ανάμεσα στους Ισλαμιστές συνωμοσιολογία για τους κάθε λογής «δαχτύλους» που εχθρεύονται και ζηλεύουν την Τουρκία, δεν θα πρέπει να κατηγορήσουν κανένα αλλά τον ίδιο τους τον πρωθυπουργό.
Πως έχασε η Πόλη
Το Τόκιο είναι η νικήτρια πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 αφήνοντας πίσω του την Κωνσταντινούπολη και τη Μαδρίτη. Το Τόκιο είναι η πρώτη ασιατική πόλη που διοργανώνει για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 1964.
Η Κωνσταντινούπολη για πέμπτη φορά δεν κατάφερε να κερδίσει την ανάθεση Ολυμπιάδας, ενώ η Μαδρίτη αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Οταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ- που αποχωρεί μετά από 12 χρόνια στο θώκο- ανακοίνωσε την νικήτρια πόλη, μέλη της αποστολής του Τόκιο άρχισαν να χοροπηδούν από χαρά ανεμίζοντας ιαπωνικές σημαίες.
Πρώτη έκανε την παρουσίασή της στη συνεδρίαση των «Αθανάτων» στο Μπουένος Άιρες η Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολούθησε το Τόκιο και στη συνέχεια η Μαδρίτη.
Η τουρκική παρουσίαση εστίασε στη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας, δίνοντας βάση στην ιστορία της πόλης και την πολυπολιτισμικότηά της. Η εκστρατεία διεκδίκησης της Κωνσταντινούπολης σκιάστηκε το φετινό καλοκαίρι από την πολιτική αναταραχή και τις διαδηλώσεις, καθώς και από μία σειρά σκανδάλων ντόπινγκ με εμπλεκόμενους τούρκους αθλητές.
Κατά την παρουσίαση ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η απόφαση για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς η Τουρκία, η χώρα της νεολαίας και σε μία πόλη 8.000 ετών όπως η Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι των ηπείρων, θα ενσωματώσει το ολυμπιακό πνεύμα. Θα αποτελέσει τη γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον και τη σύνδεση των ηπείρων, των πόλεων και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Βλέπουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τους κρίκους της ειρήνης και του σεβασμού».
Η συμμετοχή της Ιαπωνίας ήταν η δεύτερη που παρουσιάστηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, χαρακτήρισε τη χώρα του ως ένα ασφαλές μέρος για τη διοργάνωση των Αγώνων.
Μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα το 2011 εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Ωστόσο, ο Άμπε υπογράμμισε ότι «δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε θα προκαλέσει ζημιά στο Τόκιο». Παράλληλα, στήριξε την συμμετοχή της χώρας του τονίζοντας ότι ποτέ Ιάπωνας αθλητής δεν έχει βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, είτε σε Ολυμπιακούς, είτε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Η ισπανική συμμετοχή, της Μαδρίτης έκανε λόγο για «αξιόπιστους και υπεύθυνους» Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρουσίαση της πόλης αποκάλυψε ότι το 80% των πιθανών εγκαταστάσεων έχουν ήδη χτιστεί και χρησιμοποιούνται. «Η Μαδρίτη μπορεί να φιλοξενήσει τους Αγώνες χωρίς κανένα κίνδυνο για το ολυμπιακό κίνημα», είχε δηλώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
Την Κυριακή τα μέλη της ΔΟΕ αναμένεται να αποφασίσουν ποιο από τα αθλήματα -σκουός, μπέιζμπολ/σόφτμπολ, πάλη- θα βρίσκονται στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2020.
www.defence-point.gr, www.ethnos.gr