Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Επιστήμονες βάζουν τέλος σε χημειοθεραπείες και παρενέργειες

Ένα μεγάλο βήμα για τη θεραπεία της λευχαιμίας έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα χάπι που υπόσχεται να αντιμετωπίσει την ασθένεια, βάζοντας τέλος στη χημειοθεραπεία και τις παρενέργειες που προκαλεί.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στη Ν. Υόρκη δημιούργησαν ένα χάπι για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, το οποίο, αν και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, έχει παρουσιάσει πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Weill Cornell, το χάπι περιέχει έναν αναστολέα της κινάσης που χορηγείται από το στόμα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 19 ιατρικών κέντρων σε πέντε χώρες και κατά τη διάρκειά της οι ερευνητές έλεγξαν τη αποτελεσματικότητα ενός συνδυασμού δύο ουσιών (rituximab, idelalisib) που επιτίθενται στον καρκίνο χωρίς να καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

Οπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς που λάμβαναν και τις δύο ουσίες πέρασαν αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να επιδεινωθεί η κατάστασή τους απ' ό,τι εκείνοι που λάμβαναν μόνο τη μία - συγκεκριμένα το 93% των ασθενών που ανήκαν στην πρώτη ομάδα δεν παρουσίασε καμία επιδείνωση για διάστημα έξι μηνών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που λάμβανε μόνο την πρώτη ουσία δεν ξεπέρασε το 46%.

Μάλιστα, η διαφορά που παρουσίαζαν οι δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν τόσο μεγάλη, που μια ανεξάρτητη επιτροπή παρατηρητών διέκοψε την εξέλιξή της ώστε να κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες τη νέα θεραπεία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρα Richard R. Furman, με το νέο χάπι «ακόμη και αν αυτός ο καρκίνος παραμένει ανίατος, πλέον θα μπορεί να θεραπευθεί σαν χρόνια ασθένεια με ένα χάπι, με τον ίδιο τρόπο που θεραπεύεται η υπέρταση».

«Σήμερα η θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας μπορεί να είναι χειρότερη από την ίδια την ασθένεια, προκαλώντας πολλές παρενέργειες ή ακόμη και θάνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο δρ Furman.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
Εφημ. Δημοκρατία