Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Μόνοι απέναντι σε μια κοινωνία οι ναυτεργάτες

του Μηνά Τσαμόπουλου για το protothema.gr

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, οι οποίοι με την ανακοίνωση της 48ωρης απεργίας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έχουν στρέψει εναντίον τους σχεδόν όλο τον κόσμο.

Στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με θέμα άσχετο με την απεργία. Θα ψηφίσουν για την αλλαγή ή μη του καταστατικού της. Ειδικότερα, ναυτεργατικά σωματεία έχουν ζητήσει να μην υπάρχει γενικός γραμματέας αλλά προεδρείο, όπως στις άλλες Ομοσπονδίες.

Η συνεδρίαση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια ο γ.γ. cpt Ιωάννης Χαλάς θα συγκαλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή. Εκεί θεωρείται δεδομένο ότι θα εξεταστούν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση για τη 48ωρη απεργία και θα εκτιμηθεί η κατάσταση, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια νέα απόφαση.

Τα γραφεία της Ομοσπονδίας έχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίες και προτροπής για αναστολή της απεργίας.

Όσον αφορά την επιστολή της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου προς την ΠΝΟ, με την οποία τους ζητούσε να συναντηθούν χθες, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας απέστειλε στην υπουργό και πάλι τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και διαμήνυσε ότι εάν δεν έχει αντιπροτάσεις δεν θα καθίσουν στο τραπέζι. Όλα πάντως είναι ανοιχτά και οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν πιο γρήγορα από ό, τι κάποιοι πιστεύουν.

Το κλίμα για την πραγματοποίηση ή μη της απεργίας πάντως είναι 50%-50%.

Οι ταξιδιώτες μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας δεν ξέρουν αν θα ταξιδέψουν ή όχι για τις γιορτές του Πάσχα, οι κρατήσεις είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες και μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η πληρότητα ξεπερνάει ήδη το 70%-80%.