Οι ¨εκπρόσωποι" της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην ουσία αποδέχτηκαν ότι σύμφωνα με το περιοδικό, οι Έλληνες είναι απατεώνες και διεφθαρμένοι. Μήπως οι δικαστές είναι συγγενείς του Γιωργάκη Παπανδρέου;
Με μία τραγελαφική απόφαση τριών δικαστών, ύστερα από 11 συνεδριάσεις οι οποίες διήρκεσαν πέντε μήνες, το Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αθώωσε τον εκδότη του περιοδικού «Focus» Χέλμουτ Μάρκβορτ για το πολύκροτο εξώφυλλο με το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου τυλιγμένο με γαλανόλευκο ύφασμα να κάνει άσεμνη χειρονομία, που είχε προκαλέσει όλους τους Ελληνες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, με το οποίο συμφώνησε και η εισαγγελέας της έδρας, το άγαλμα μπορεί να ήταν τυλιγμένο με γαλανόλευκο ύφασμα, όχι όμως με την ελληνική σημαία και, συνεπώς, δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της προσβολής εθνικού συμβόλου.
Καμία ποινική καταδίκη δεν υπήρξε από το δικαστήριο ούτε για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου και της εξύβρισης, τα οποία είχαν απαγγελθεί εις βάρος του εκδότη και έξι ακόμα Γερμανών δημοσιογράφων. Για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης το δικαστήριο, υιοθετώντας για μία ακόμα φορά την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, έκρινε «απαράδεκτη» την ποινική δίωξη και απέβαλε από τη διαδικασία την πολιτική αγωγή (επρόκειτο για έξι δικηγόρους οι οποίοι κατέθεσαν τη μήνυση εις βάρος του περιοδικού) με το σκεπτικό ότι δεν είχε έννομο συμφέρον να παρίσταται, καθώς τα δημοσιεύματα για τη χρεοκοπία της χώρας αφορούσαν μόνο τους Ελληνες πολιτικούς.
Οσον αφορά το αδίκημα της εξύβρισης, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έπαυσε την ποινική δίωξη εις βάρος των κατηγορουμένων, καθώς από τη Δευτέρα ισχύει ο νέος νόμος για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, με τον οποίο το αδίκημα μετατράπηκε σε πταίσμα.
Σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία πήρε αυτήν την τροπή μετά την ανάγνωση των επίσημων μεταφράσεων του υπουργείου Εξωτερικών των τριών επίδικων δημοσιευμάτων. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από αυτές προέκυψε ότι δεν υπάρχει άμεση ζημία των μηνυτών.
Ωστόσο, οι μηνυτές επισήμαναν στο δικαστήριο ότι προέκυψε ότι τα δημοσιεύματα «είχαν σκοπό να δυσφημήσουν ολόκληρο το ελληνικό κράτος και όλους τους Ελληνες».
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των έξι μηνυτών, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλουν έφεση. Σύμφωνα με έναν εξ αυτών, τον Θεόδωρο Φραγκάκη, η απόφαση του δικαστηρίου είναι «κατακριτέα». Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος διερωτάται «τι άλλαξε και παραδέχτηκε η ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτή την απόφαση, ότι οι Ελληνες είναι απατεώνες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουν φόρους».
Από την πλευρά του, ο εκδότης του περιοδικού έδωσε τα εύσημα στην ελληνική Δικαιοσύνη για την απόφαση με δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της εκδότριας εταιρίας Γιόνας Γκράσεϊ χαρακτήρισε την κατηγορία «παρωδία» και έκανε λόγο για «επιτυχία της ελευθερίας του Τύπου».