Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σε κλοιό η (πεισματάρα) Μέρκελ

Ασφυκτικό κλοιό σχηματίζουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη γύρω από την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, ενώ επιμένει στο μεγαλοπρεπές «όχι» σε ό,τι αφορά τυχόν αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, είναι βέβαιο ότι οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο διογκώνονται, οι εξελίξεις στη Γαλλία είναι δεδομένες, οι Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ανοίξει η σελίδα της ανάπτυξης και στο εσωτερικό της Γερμανίας αυτοί που αμφισβητούν την αδιέξοδη πολιτική του Βερολίνου πληθαίνουν επικίνδυνα. Ολα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε για τις 23 Μαΐου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με βασικό θέμα της ατζέντας την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που επιμένει «να απειλεί» την Ελλάδα αν επιλέξει άλλο δρόμο, διαφορετικό από αυτόν της λιτότητας, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Σε έγγραφο που παρουσιάστηκε και στον Τύπο γίνεται αναφορά στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη οικονομία, καθώς και στα ομόλογα ανάπτυξης (project bonds) με στόχο να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Την Παρασκευή η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της. Για την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, τα οποία θα εξασφαλίσουν ένα ποσό μεγαλύτερο από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων, και έναν «ευρωπαϊκό φόρο», κάνουν λόγο σε κοινό τους άρθρο στη «Monde» ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (BERD) Ζαν Αταλί. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί τα επόμενα χρόνια επιπλέον χρηματοδότηση για να εξισορροπηθεί η ανάπτυξη με τη λιτότητα αφήνει ο Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη και τη Γερμανία ότι έχουν κάνει πάρα πολλά δίνοντας έμφαση στη λιτότητα σε βάρος της ανάπτυξης, γεγονός που έφερε την κατάσταση στα άκρα σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είπε ότι δεν ξαφνιάστηκε και εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός είναι απογοητευμένος, αλλά όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει πολλές πτυχές του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης. Στη Γερμανία, μετά την αντιπολίτευση, Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν εκ νέου από την Αγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της. Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών» Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής εν όψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ζήτησε τη χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης. Επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης ζητεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Φέρντιναντ Φίχτνερ, ο οποίος τονίζει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Την ανάγκη να αλλάξουν πλεύση η ΕΚΤ και η Γερμανία για να διασώσουν την ευρωζώνη μετά την ψήφο κατά της λιτότητας σε Ελλάδα και Γαλλία επισημαίνει άρθρο της «Guardian». Το άρθρο επισημαίνει ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά η εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας από την ΕΚΤ και ένα είδος εγγυήσεων για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Fitch: Η έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ

Πόλεμος δηλώσεων και εντυπώσεων για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Πιθανή ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη «δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ», αναφέρει σε συνέντευξή του στο γερμανικό «Spiegel» ο πρόεδρος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch Πολ Τέιλορ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ, καθώς πρωτίστως η Γερμανία έχει θεμελιώδες συμφέρον να διατηρηθεί το κοινό νόμισμα». Ο Τέιλορ απορρίπτει επίσης την επιλογή «κουρέματος» του χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι το ελληνικό PSI είχε «καταστροφικές συνέπειες». «Οι επενδυτές είχαν λάβει τη δέσμευση ότι η ευρωζώνη θα στήριζε συνεχώς τα μέλη, αλλά η υπόσχεση δεν τηρήθηκε και η εμπιστοσύνη απέναντι στην ευρωζώνη κλονίστηκε βαθιά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ξένοι επενδυτές αναρωτιούνται «τι θα γίνει τώρα με την Πορτογαλία και την Ισπανία». Σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναφέρεται και ο επικεφαλής του hedge fund «FX Results» Τζον Τέιλορ στο Bloomberg. Ο ίδιος την τοποθετεί χρονικά το καλοκαίρι, καθώς, όπως λέει, η χώρα δεν θα λάβει νέα κεφάλαια από το πρόγραμμα στήριξης και τον Ιούνιο θα έχουν αδειάσει τα ταμεία.