Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δραματική αύξηση των χρεών προς τις ΔΟΥ - 1,3δις μόνο τους πρώτους 2 μήνες του '13

Αδυνατούν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο του έτους οι -νέες- ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν φθάσει στο 1,3 δισ. ευρώ.

Αρκετοί, ωστόσο, οφειλέτες έχουν διακόψει τις πληρωμές τους στο ελληνικό Δημόσιο όχι λόγω αδυναμίας, αλλά εν αναμονή της ρύθμισης που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον, η ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών προς την εφορία ...
λαμβάνει αναγκαστικό χαρακτήρα και όπως φαίνεται θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης στις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας που επιστρέφουν στις 3-4 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει οι δόσεις να φθάσουν τις 48 από 36 που φαίνεται να έχει δεχθεί η τρόικα. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και η έκθεση του ΓΛΚ θα παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να αντιληφθούν το μέγεθος της αδυναμίας των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων να πληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ θα τους δοθεί και αναλυτικό σχέδιο για την είσπραξη των οφειλών σε βάθος 3-4 χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπ. Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 56,6 δισ. ευρώ (παλαιές και νέες οφειλές). Πάντως, αρκετοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη (είχε περάσει το 4μηνο) έσπευσαν στις εφορίες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Τα έσοδα που εισέρρευσαν στο α΄ δίμηνο του έτους στα ταμεία του Δημοσίου από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν συνολικά σε 488 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το συνολικό ποσό των 56,6 δισ. ευρώ τα 9,01 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, 3,67 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ΔΕΚΟ, Δημοτικών Επιχειρήσεων και φορέων και τα υπόλοιπα χρέη λοιπών φορολογούμενων. Την ίδια στιγμή 1 στους 5 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στο πρώτο δίμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 1.176.048 δηλώσεις ΦΠΑ, ωστόσο υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 935.609 δηλώσεις. Επίσης, το α΄ δίμηνο ολοκληρώθηκαν 18 τακτικοί έλεγχοι και 85 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι 28,6 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 5,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι, στόχος που όπως φαίνεται δεν θα επιτευχθεί. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν 58 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι απέδωσαν στο Δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 3,1 εκατ. που βεβαιώθηκαν. Στόχος για το πρώτο εξάμηνο είναι ο έλεγχος 1.200 αυτοαπασχολούμενων και φορολογούμενων μεγάλου πλούτου που προφανώς δεν θα επιτευχθεί.

Επιστροφές ΦΠΑ

Διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ στους δικαιούχους καθορίζει με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Με εγκύκλιό του ζητεί από τις εφορίες να επισπεύσουν τις διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ προς τους δικαιούχους με βάση αιτήσεις που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα ΤΑΧΙS έως τις 15 Μαρτίου 2013 και εμφανίζονται ως εκκρεμείς. Σύμφωνα με τη διαδικασία οι εφορίες θα πρέπει να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς αιτήσεις σε τρία αρχεία ως εξής:

Πρώτο αρχείο: Θα περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή ΦΠΑ πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, χωρίς έλεγχο. Το Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης θα εκδίδεται εντός 20 ημερών.

Δεύτερο αρχείο: Περιλαμβάνει εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που ενδεχόμενα έχουν παραγραφεί. Για τις εν λόγω αιτήσεις η ΔΟΥ θα πρέπει κατ’ αρχήν, με έλεγχο από το γραφείο και χωρίς την έκδοση εντολής προσωρινού ελέγχου, να διαπιστώσει εάν πράγματι το αίτημα επιστροφής έχει παραγραφεί. Τυχόν περιπτώσεις που δεν έχουν παραγραφεί, θα προωθούνται προς έλεγχο προκειμένου να διενεργηθεί η επιστροφή.

Τρίτο αρχείο: Περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής για τις οποίες η επιστροφή διενεργείται μετά την πραγματοποίηση σχετικού ελέγχου. Για τις αιτήσεις αυτές εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου, εκτός εάν έχει ήδη εκδοθεί, με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο προσωρινός έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών από την παραλαβή των αρχείων. Ειδικά για τις ΔΟΥ εκείνες για τις οποίες οι προς έλεγχο υποθέσεις υπερβαίνουν τις 50, ο προσωρινός έλεγχος μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών από την παραλαβή των αρχείων. Δηλαδή μία επιχείρηση θα είναι «όμηρος» μιας υποστελεχωμένης εφορίας που δεν προλαβαίνει να κάνει ελέγχους!

Καθημερινή