Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Ομπάμα «πληρώνει» τα λάθη του

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Ομπάμα «πληρώνει» τα λάθη τουτου Μιχάλη Ιγνατίου

Ουάσιγκτον

Όταν οι αρχηγοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιλέγουν να θέσουν στην ημερησία διάταξη της ενημέρωσης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ως πρώτο θέμα συζήτησης μια χώρα, τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για την κυβέρνησή της. Αυτό συνέβη και την περασμένη Παρασκευή, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, και το Σαββατοκύριακο, όταν ο κ. Ομπάμα προτίμησε μια παρτίδα γκολφ με τους φίλους του. Η κατάσταση στην Τουρκία ήταν το βασικό θέμα στην προεδρική ατζέντα.

Από την αρχή της προεδρικής του θητείας,
ο Αμερικανός ηγέτης επέλεξε την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ως τον πλέον στενό σύμμαχο της υπερδύναμης, παρασυρόμενος από συνεργάτες του που στο παρελθόν υπήρξαν έμμισθοι απολογητές της Άγκυρας μέσα από «δεξαμενές σκέψης». Θα είναι αμείλικτοι οι ιστορικοί όταν γράψουν τα υπέρ και τα κατά, τα σωστά και τα λάθη της προεδρίας Ομπάμα. Η επιλογή να καταστήσει τον Ταγίπ Ερντογάν ως «μόνο φίλο του», εις βάρος της παραδοσιακής σχέσης με το Ισραήλ, θα καταγραφεί ως το μεγαλύτερό του λάθος. Ούτε ο ίδιος σαν Πρόεδρος ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το παραμικρό κέρδος από αυτή την «ανάρμοστη σχέση», που έφτασε να αγγίξει και τις οικογενειακές τους υποθέσεις. Σύμφωνα με την ομολογία του κ. Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναδείχθηκε και σε «σύμβουλό» του για την ανατροφή των θυγατέρων του. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τις δούμε και με... τσαντόρ.

Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι τα προβλήματα του κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα αυτές οι φρικιαστικές σκηνές απαράδεκτης αστυνομικής βίας, προβλημάτισαν τον Αμερικανό Πρόεδρο, διότι από τη φύση του είναι ένας πολύ δημοκρατικός άνθρωπος. Δεν ανέχεται τη βία, αν και σαν Πρόεδρος έχει αναγκαστεί να εγκρίνει δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των εχθρών –υπαρκτών και ανύπαρκτων– της Αμερικής. Ακόμα κι αν ξεπεράσει αυτή την κρίση ο κ. Ερντογάν, το μέγα πρόβλημα για τον ίδιο αλλά και για τον κ. Ομπάμα είναι η εξαφάνιση κάθε ίχνους αξιοπιστίας, που απέκτησε με τη συνδρομή του Λευκού Οίκου.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που πέρασαν από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν προειδοποιήσει άπειρες φορές ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που δείχνει. Έχουν καταγράψει έναν οξύθυμο και προβληματικό Ερντογάν, έντονα αυταρχικό, με ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος έχει προσωπική ισλαμική ατζέντα. Όλα αυτά που πληροφορήθηκε η διεθνής κοινότητα μετά την έκρηξη του λαού στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και σε άλλες πόλεις ήταν γνωστά στην Ουάσιγκτον. Όταν τα γνωρίζουμε οι δημοσιογράφοι, είναι δυνατόν να τα αγνοεί ο Πρόεδρος της Αμερικής; Αποκλείεται. Άλλωστε, στη μαζική διαρροή, μέσω του στρατιώτη Μάνιγκ, πολλά από τα τηλεγραφήματα δημοσιοποιήθηκαν και ΔΕΝ διαψεύστηκαν.

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ο κ. Ομπάμα «κρύωσε» όταν ο Τούρκος ηγέτης απέρριψε όλα του τα αιτήματα και απαίτησε επίσημο δείπνο με σεβασμό στις ισλαμικές παραδόσεις. Όμως ο Πρόεδρος της Αμερικής ελέγχεται επειδή κατέστησε τον κ. Ερντογάν ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή του διεθνώς, παραβλέποντας τα μηνύματα των Αμερικανών διπλωματών από την Άγκυρα και τις συμβουλές του σοφού αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αναξιοπιστία των Τούρκων πολιτικών διαχρονικά. Ο κ. Ομπάμα έπαιξε όλα του τα πολιτικά «λεφτά» στο χαρτί του κ. Ερντογάν και, όπως έδειξε η απάνθρωπη βία που επέδειξε η φασίζουσα αστυνομία της Τουρκίας, θα τα χάσει...

e-mail: mignatiou@aol.com

twitter: @mignatiou