Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Επιστήμονες από όλον τον κόσμο θα βουτήξουν με υπερ-σκάφανδρο στα Αντικύθηρα


Σημείο συνάντησης σπουδαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο θα γίνουν τα Αντικύθηρα για έναν μήνα, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου. Δεκάδες ερευνητές δίνουν ραντεβού στη χώρα μας για να εξερευνήσουν το Ναυάγιο των Αντικυθήρων που υπολογίζεται ότι χάθηκε μεταξύ 60 και 50 π.Χ. 

Χρησιμοποιώντας μια διαστημικού τύπου καταδυτική στολή, θα ξαναβρεθούν εκεί όπου εντοπίστηκε αυτό που σήμερα θεωρείται ο πρώτος γνωστός υπολογιστής της ανθρωπότητας (!) και ο οποίος σώθηκε ακριβώς επειδή βρίσκεται στη θάλασσα.

Ο γρίφος

Πρόκειται για έναν μηχανισμό του οποίου αντίστοιχες εφαρμογές βρέθηκαν 14 αιώνες μετά σε ρολόγια του Μεσαίωνα.

Οι παγκοσμίου φήμης επιστήμονες που θα καταδυθούν στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα χρησιμοποιήσουν την εντυπωσιακή στολή Exosuit που μοιάζει με σκάφανδρο και κοστίζει 1.500.000 δολάρια. Η στολή επιτρέπει στον δύτη να παραμείνει κάτω από το νερό για αρκετές ώρες, σε βάθος ακόμα και 300 μέτρων, χωρίς να χρειάζεται στη συνέχεια να υποστεί τη διαδικασία της αποσυμπίεσης. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, Αμερικανοί από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, Ελβετοί μηχανικοί αλλά και Έλληνες αρχαιολόγοι, με κονδύλια τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το 2012 και το 2013 χαρτογραφήθηκε, με επιτόπιες καταδύσεις και ειδικά μηχανήματα, ο βυθός στην περίμετρο ολόκληρου του νησιού των Αντικυθήρων. Μάλιστα τότε οι έρευνες αποκάλυψαν ότι υπάρχουν δύο ναυάγια, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο, τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, όπως το ότι φέρουν τον ίδιο τύπο κεραμικής. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα δύο πλοία να συνταξίδευαν.