Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αφύπνιση του ανοσοποιητικού κατά του καρκίνου

Συνήθως το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει αποτελεσματικά επιτιθέμενο σε επικίνδυνους εισβολείς, μικρόβια και ιούς που απειλούν την υγεία μας. Ενίοτε όμως, όπως στην περίπτωση του καρκίνου, δεν καταφέρνει να «πολεμήσει» τη νόσο, γιατί δεν είναι προγραμματισμένο να «επιτεθεί» στα δικά μας κύτταρα. Έστω και αν αυτά έχουν μεταβληθεί σε καρκινικά.

Άλλοτε, πάλι, όπως συμβαίνει στις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η σκλήρυνση κατά πλάκας, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Μπερδεύει τα υγιή κύτταρά μας με ξένους εισβολείς και τους επιτίθεται, σπέρνοντας τον όλεθρο.


Εκείνος, λοιπόν, που θα μπορούσε να ελέγξει την ισορροπία του ανοσοποιητικού, θα μπορούσε ακόμη και να βρει τη θεραπεία για τον καρκίνο! Σε αυτήν ακριβώς τη σκέψη βασίστηκε ομάδα ερευνητών από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, τα μέλη της οποίας πέτυχαν με πειράματα σε ποντίκια να «αφαιρέσουν» -όπως χαρακτηριστικά λένε- τις αναστολές που έχει το ανοσοποιητικό, ώστε να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Γουέιν Χάνκοκ πειραματίστηκε με τη λειτουργία των λεγόμενων Τ ρυθμιστικών λεμφοκυττάρων (Tregs), τα οποία αποτρέπουν το ανοσοποιητικό από το να εξαπολύσει επίθεση στον ίδιο τον οργανισμό. Στην αρχή χρησιμοποίησαν πειραματόζωα, τα οποία είχαν γεννηθεί χωρίς Τ ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα, ενώ έπειτα πέτυχαν φαρμακευτικά το ίδιο αποτέλεσμα σε φυσιολογικά πειραματόζωα με καρκίνο του πνεύμονα. Το αποτέλεσμα ήταν να περιορίσουν την ανάπτυξη του καρκινώματος.

«Χρειάστηκε να βρούμε έναν τρόπο να περιορίσουμε τη λειτουργία των Tregs κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπει δράση κατά των όγκων, χωρίς να προκαλεί αυτοάνοσες αντιδράσεις» εξηγεί ο καθηγητής Χάνκοκ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια και μένει να φανεί κατά πόσον και ο ανθρώπινος οργανισμός θα ανταποκριθεί με αντίστοιχο τρόπο. Σύμφωνα με την Εμα Σμιθ από την οργάνωση Cancer Research UK, η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine», παρότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, είναι πολλά υποσχόμενη.

 Μυρτώ Μπούτση